La Paeria ha imposat més de 80.000 euros en sancions a bancs per tenir pisos buits

e. herrero
Publicat: 
01-08-2016
Actualitzat: 01-08-2016 12:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria ha imposat més de 80.000 euros en sancions a bancs per tenir pisos buits

L’ajuntament de Lleida ha obert 58 expedients a entitats bancàries per tenir pisos desocupats durant més de dos anys de forma injustificada i ja ha imposats 80.445 euros en sancions. Corresponen al cobrament de la taxa de 822,25 euros per utilització anòmala de l’habitatge (n’ha posat 20 a cobrament), la imposició de vuit primeres multes coercitives (de 5.000 euros cada una) i d’unes altres quatre segones multes (6.000 euros) en els casos en què s’ha detectat que el problema persisteix. En total, l’ajuntament ha fet quaranta requeriments a les entitats instant-les a ocupar l’habitatge o bé a cedir-lo de forma voluntària perquè l’ajuntament l’incorpori a la seua borsa per a ús social.

De fet, l’ajuntament ha aconseguit la cessió voluntària de 49 habitatges (24 del banc Mare Nostrum i 25 de la cooperativa Llar Jove) i negocia la cessió voluntària de l’ús temporal d’un paquet de 109 habitatges de diverses entitats financeres, tràmits que han comportat la celebració de catorze reunions. Una altra via que es manté oberta és la compra d’habitatges, principalment procedents del dret de tempteig i retracte que va instaurar la Generalitat de Catalunya perquè tant el Govern com les administracions locals puguin adquirir els pisos que entitats financeres venen en paquets a fons d’inversió al mateix preu.

Mitjançant aquesta fórmula, l’ajuntament ha adquirit 23 habitatges per destinar-los a polítiques socials (11 a Ibercaja i uns altres dotze a diferents entitats) dels 287 que s’han analitzat i valorat per estudiar-ne la compra. Els preus mitjans per pis s’acosten als 35.000 euros.

Amb tot, continuen sent una petita part dels 1.356 habitatges que formen part actualment del cens municipal d’habitatges buits, dels quals la gran majoria (1.214) corresponen a entitats financeres. Totes aquestes actuacions formen part de l’activitat de la comissió tècnica d’habitatge, que va ser creada el passat 29 de gener.

Comparteix

També t'interessarà