L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona crea una nova orquestra simfònica pel seu divuitè festival

REDACCIÓ
Publicat: 
02-08-2019
Actualitzat: 02-08-2019 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona crea una nova orquestra simfònica pel seu divuitè festival
  • L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona crea una nova orquestra simfònica pel seu divuitè festival
  • L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona crea una nova orquestra simfònica pel seu divuitè festival

La capital del Solsonès torna a internacionalitzar-se a partir d'avui, 2 d’agost, amb l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona i el seu festival, que s’allargarà fins al dia 18. Prop d’un centenar de joves talents de la música d’una vintena de nacionalitats diferents perfeccionaran els seus coneixements de la mà d’un prestigiós claustre de professors en la divuitena edició de l'AIMS Festival, que enguany creix amb la creació d’una orquestra simfònica com a novetat més destacada. 

Enguany, després de disset anys de corda i piano i, una vegada introduïts els vents l’edició passada, l’AIMS assumeix el repte i “està en condicions d’ajuntar els instruments de corda i els de vent per presentar l’AIMS Festival Orquestra”, que interpretarà la Simfonia núm. 2 en Re major, Op. 36, de Beethoven. Serà l’11 d’agost amb 55 músics dalt de l’escenari de la Sala Polivalent de Solsona sota la batuta del reputat director d’orquestra internacional Riccardo Frizza, un nom vinculat als principals teatres d’òpera del món. Per a Peter Thiemann, serà “un esdeveniment històric per a Solsona”.

Prop d’una cinquantena d’actuacions

L’AIMS amplia l’estada a Solsona. Tot i això, es concentraran fins a 46 actuacions en només 17 dies en una quinzena de municipis de la Catalunya Central i Lleida. Com sempre, els concerts s’oferiran en tres formats diferents: el clàssic, en sales, teatres i esglésies; el del carrer, a la plaça de la Catedral i d’entrada lliure, i el social, per apropar la música clàssica a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

La setmana que ve començaran a arribar a Solsona un centenar de joves procedents de diversos països europeus, com Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Holanda o Anglaterra, però també dels Estats Units, el Japó, Taiwan, Turquia o Armènia, entre d’altres. La majoria cursen estudis de grau superior, si bé “els últims anys està creixent el volum de joves d’entre 10 i 14 anys que són grans talents”, explica el director de l’acadèmia. La més jove d’aquest any és una alumna suïssa de violí de tan sols 8 anys. Entre els catalans, hi ha dos solsonins, el prometedor violoncel·lista Gerard Flotats, de 18 anys, que ja hi ha participat anteriorment, i l’alumna de flauta Paula Jané, que també en complirà 18.

El fet que es tracti d’un festival pedagògic, únic al país; que converteixi la Catalunya Central en territori de música d’alta qualitat, i que redescobreixi indrets de patrimoni arquitectònic històric com a escenaris –com la catedral solsonina, la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, l’església de Sant Corneli de Collbató, el claustre de Sant Domènec de Balaguer o la torre de Vallferosa– fan de l’AIMS Festival un certamen carregat de singularitats.  

Per tot això, mantenir el compromís de la ciutat amb aquest projecte “ha de continuar sent una de les polítiques prioritàries de la regidoria de Cultura”, ha subratllat l’alcalde, “pensant tant en l’oferta musical que brinda a la ciutadania solsonina i al públic visitant, com en la projecció del municipi i la seva marca, sempre vinculada al patrimoni cultural”.

David Rodríguez, en aquest sentit, ha recorda que la relació de l’Ajuntament amb l’AIMS es regeix mitjançant un conveni de col·laboració signat el 2016 i amb una vigència inicial de sis anys. Segons aquest acord, el consistori hi fa una aportació anual d’uns 30.000 euros, una xifra que representa el 29 per cent del total de la partida de la Cultura destinada a convenis. A banda de l’aportació econòmica directa, la col·laboració municipal també es materialitza amb la cessió d’instal·lacions i la dedicació de personal.

El tret de sortida de l’AIMS Festival el donaran els professors aquest divendres, dia 2, a les vuit del vespre, amb el concert inaugural al Teatre Comarcal de Solsona. Tota la programació es pot consultar en línia a la fitxa de l'esdeveniment inclosa dins l'agenda de LLLEIDA.COM.

Comparteix

També t'interessarà