Promouen el turisme de salut amb tombs terapèutics en boscos del Pirineu de Lleida

c. sans
Publicat: 
19-02-2016
Actualitzat: 19-02-2016 11:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Promouen el turisme de salut amb tombs terapèutics en boscos del Pirineu de Lleida

Impulsar una xarxa d’itineraris forestals terapèutics per promoure el benestar de les persones, preservar els boscos i fomentar el turisme de salut són els objectius del projecte Selvans de la Fundació Acciónatura, coordinat pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) en boscos de les comarques de l’Alt Urgell i el Solsonès.

Des de l’entitat asseguren que la investigació mèdica demostra que el contacte amb boscos madurs (més de 100 anys) aporta beneficis terapèutics ja que “ajuda a reduir l’estrès, disminueix la pressió arterial així com la glucosa en sang”, i està indicat per combatre la fibriomiàlgia, depressions, hiperactivitat o trastorns reumàtics. El projecte inclou dos àrees forestals de Lleida per portar a terme el projecte. En una finca privada de Lladurs, al Solsonès, que serà adequada durant les properes setmanes, i una altra a l’Alt Urgell al bosc de la vall de Sant Miquel, pròxim a Sant Joan de l’Erm, propietat de la Generalitat.

La iniciativa preveu habilitar tres recorreguts que seran circulars i tindran dos quilòmetres de longitud. A Lladurs es crearan dos circuits, un de pla i per a persones amb dificultats de mobilitat, i en el qual predominen els roures, i un segon en què predominen els pins i les plantes aromàtiques. El circuit que s’habilitarà a l’Alt Urgell estarà envoltat d’avets, pins d’alta muntanya i rierols. segons Eva Moré, investigadora de l’àrea de productes secundaris del bosc del CTFC, la feina per habilitar els camins és mínima, malgrat que s’hi haurà d’instal·lar senyalització i bancs. “Si bé seran circuits que estaran oberts al públic, l’aconsellable serà anar acompanyat d’una persona que faci de guia per aprofitar al màxim els recursos que ofereix la natura.”

Moré va destacar en aquest sentit que els boscos més beneficiosos són les àrees més antigues amb presència de grans quantitats de molsa i que generen olis essencials, la qual cosa permet a les persones entrar en contacte amb la natura utilitzant tots els sentits. L’entitat Acciónatura informarà el personal mèdic dels centres sanitaris de la Seu d’Urgell i Solsona per promocionar aquests itineraris i fins i tot es faran visites guiades per conèixer de primera mà els circuits saludables. Acciónatura ha creat diversos itineraris en zones boscoses de Girona i Barcelona, que han comptat amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i d’altres.

Circuits per promoure beneficis socials i ambientals

Els països que han desenvolupat més els estudis en aquesta àrea són el Japó, Corea del Sud i els Estats Units demostrant els efectes beneficiosos dels boscos madurs en la salut humana, a través dels anomenats banys de bosc (Shinra yoku, en japonès). Els resultats són tan significatius que des del 1985 el Govern japonès impulsa una xarxa de boscos terapèutics amb l’objectiu de reduir la despesa de sanitat a mitjà termini, i els metges prescriuen aquestes passejades com a mesura preventiva al desenvolupament de determinades malalties.

En aquest context es reforça la importància de la conservació dels boscos madurs i la implantació d’itineraris forestals terapèutics es presenta com una nova estratègia per conservar-los, oferint d’aquesta manera beneficis socials, econòmics i ambientals al territori, amb l’objectiu de promoure el benestar de la població i fomentar el turisme de salut.

Comparteix

També t'interessarà