Promouen nous models productius en l'àmbit agroalimentari de Ponent davant el canvi climàtic
En el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) AGROBIOFOOD b. Ponent coordinat per la Diputació de Lleida, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida lideren dues operacions que tenen per objectiu, entre d’altres, desenvolupar el coneixement i les eines necessàries per afrontar els reptes presents i futurs derivats de les noves tendències de consum i l’impacte del canvi climàtic en la capacitat agronòmica del territori.
Aquest ha estat l’eix de la jornada celebrada aquesta tarda a la Sala d’Actes de la Diputació, que s’ha iniciat amb la intervenció del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i del representant del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia.
El president Talarn ha posat de manifest que “les noves tendències de consum i l’impacte del canvi climàtic en la capacitat agronòmica del territori fan necessari facilitar la identificació de nous models productius que contribueixin a la resiliència del sector a través de noves eines que facilitin la presa de decisions, i la Diputació torna a estar al costat del sector per ajudar-lo a continuar sent efectiu davant els nous reptes que afrontem”.
D’entre les propostes al sector de cara al futur, es planteja la recuperació de superfície destinada a la producció de llegums i aprofundir en l’aprofitament dels subproductes de la fruita dolça de cara a la fabricació de biomaterials.
Jordi Salvador, mànager de PwC Strategy & Economics, ha estat l’encarregat d’exposar les conclusions de l’Estudi de tendències de consum en mercats europeus.
Tot seguit, un representant de l’empresa E-STRATOS Geosystems ha presentat la BBDD dels recursos agronòmics de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran i l’impacte del canvi climàtic en la capacitat de gestió i ús sostenible del sòl del nostre territori.
Tanmateix, en el decurs de la jornada, Antoni Oliva, coordinador de MINKADEV SOLUCIONES Y ESTUDIOS, SL i Víctor Falguera, mànager de R&D d’AKIS RESEARCH, SL, han estat els encarregats de presentar l’Estudi d’identificació i definició de models productius i de negoci agroalimentaris dins el marc de la producció sostenible d’aliments i de la bioeconomia circular a implantar a la zona del pla de Lleida.
Per acabar, Xavier Domingo, director de Applied Artificial Intelligence Unit d’EURECAT Technology Center, ha estat l’encarregat de donar a conèixer els resultats de l’encàrrec realitzat de la Creació de l’Eina Digital que integrarà el coneixement presentat i que es posarà a disposició del sector agroalimentari.
Després del torn de preguntes i debat, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha estat l’encarregat de clausurar aquesta jornada adreçada a cooperatives agràries, empreses del sector agroalimentari i explotacions agrícoles i ramaderes.