El Castell dels Templers de Gardeny enceta temporada 2023

REDACCIÓ
Publicat: 
21-03-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Castell dels Templers de Gardeny enceta temporada 2023
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

El Castell dels Templers de Gardeny inicia avui, 21 de març  la temporada  2023. El Centre d’Interpretació de l’Orde del Temple romandrà obert de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores. Aquest és un espai patrimonial singular que ofereix al visitant un apassionant viatge a una de les comunitats religioses més interessants i controvertides de la història de Lleida.

Les persones que visitin el Castell de Gardeny poden retrocedir vuit segles i submergir-se en plena era templera, trepitjant i veient les mateixes estances i espais que els anomenats soldats de Crist habitaven quan la casa templera de Gardeny era un dels centres neuràlgics i de poder del Temple a la Corona d’Aragó.

El Castell dels Templers es consolida com un espai patrimonial per a celebrar esdeveniments culturals i socials de petit format i per descobrir, en visita guiada o per lliure, la història dels Templers de Gardeny. L’any 2022, el Castell va rebre la visita de 10.449 visitants, un balanç molt positiu que ja iguala les xifres de l’any 2019, abans de la pandèmia. El 52% dels visitants eren de fora de la ciutat de Lleida, principalment de  Barcelona i l’àrea metropolitans, amb un 14%, seguits de visitants de la Comunitat de Madrid, amb un 8% i del País Valencià amb un 7%. Cal destacar un notable increment de visitants de la Resta d’Europa, principalment de França, com a principal mercat estranger.

Durant tot l’any, el Castell dels Templers de Gardeny ofereix programació fixa de visites guiades a “La Poderosa Comanda Templera de Gardeny", a les 12.00 h, tant els dissabtes com els diumenges.

El segon diumenge de cada mes, s'ofereix la visita experiencial del" Templer per un dia". Es tracta d’una visita dirigida a un públic més familiar, en la qual els participants podran descobrir com s’organitzava la Comanda templera de Gardeny, como era el dia a dia de d’aquesta comunitat, i sentir-se com un templer per un dia.

Un castell amb història

Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va alçar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny. L'elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d'operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l'any 49 aC.

Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa. El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Monsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó.

Comparteix

També t'interessarà