La problemàtica dels bombers voluntaris: una realitat amb falta d'efectius

LLEIDACOM / Sara Vallés
Publicat: 
21-07-2017
Actualitzat: 04-08-2017 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La problemàtica dels bombers voluntaris: una realitat amb falta d'efectius
  • La problemàtica dels bombers voluntaris: una realitat amb falta d'efectius

Davant el descontentament sobre el preacord al qual han arribat els Bombers Voluntaris de Pont de Suert i la Direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), on s’estableix que el parc de bombers de l’Alta Ribagorça rebrà reforços de bombers voluntaris lleidatans per tal de poder continuar servint a la població i així, no tancar el parc; hem volgut informar-nos i saber en primera persona quines són les funcions d’un bomber voluntari, què el diferència d’un funcionari i quina és l’opinió que tenen sobre el conflicte.

Així, per tal de donar resposta a les inquietuds, ens hem desplaçat al parc de bombers voluntaris de Seròs, on ens hem citat amb Marcos Albà, cap del parc dels Bombers Voluntaris d’aquesta mateixa localitat. Allí ens ha explicat que aquesta és una mesura provisional que es mantindrà fins al dia 30 d’agost i que un cop passat aquest termini, si la Direcció general no s’ha manifestat, ni ha ofert alguna solució, el parc de Pont de Suert deixarà d’estar en funcionament. 

“Des de Pont de Suert es demana més personal i per això, s’ha acordat, com a mesura més ràpida, que els parcs de Lleida vagin a cobrir 24 h a la Ribagorça” ens explica Albà. A més, remarca que aquests reforços només seran operatius durant la temporada d’estiu. Si a partir del 30 d’agost no hi ha solucions, el parc de l’Alta Ribagorça es trobarà en la mateixa situació que estava el 30 de juny, és a dir, sense reforços. Marcos Albà ens comenta que a partir d’aquest punt, la decisió de si tancar o no, recaurà sobre els bombers voluntaris. 

El serosenc exposa el descontent general que hi ha, però ja no només amb Pont de Suert, sinó amb una problemàtica de falta d’operatius que s’escampa a tots els parcs de Bombers Voluntaris. “És cert que l’Alta Ribagorça pateix més aquesta falta de personal ja que estan més aïllats i els dos únics Parcs de Bombers funcionaris que tenen per la zona són els de Tremp i Vielha”, explica el bomber voluntari. No obstant remarca que: “Malauradament aquesta problemàtica la patim tots, perquè sembla que s’aprofitin una mica del voluntariat”.

Voluntaris a jornada completa

Marcos Albà ens explica que l’única diferència entre aquestes dues tipologies de bomber és que un s’hi dedica professionalment i l’altre és un voluntari, com la seva pròpia paraula indica. Això significa que els bombers voluntaris a part d’exercir aquesta ajuda humana, tenen les seves jornades laborals, combinades amb les responsabilitats familiars.

Al llarg de tota l’entrevista Albà ens remarca que ells són plenament conscients del que requereix ser bomber voluntari, però denuncien que se’ls exigeixi les mateixes responsabilitats que un funcionari, per cobrir la falta de personal que hi ha. “Si un dia dius a la feina que has de marxar perquè t’han trucat d’urgència que hi ha un incendi, igual al teu cap li farà gràcia; però si això es repeteix 5 o 6 vegades, igual ja no li fa tanta gràcia...” El bomber voluntari proposa el fet de convocar noves oposicions per satisfer aquesta manca, com una de les alternatives. 

Marcos Albà ens convida a veure les instal·lacions i ens explica com funcionen els seus temps de resposta davant algun accident. “Els parcs de Bombers Voluntaris s’ubiquen de manera estratègica per a donar una resposta més ràpida i així, arribar al lloc en el menor temps possible”, comenta. El seronenc afegeix que el parc de bombers voluntaris està sempre tancat (o la major part del temps); ells es coordinen a través del mòbil i segons la disponibilitat dels operatius, es desplacen al lloc dels fets o no. “Sempre que hem de realitzar una primera sortida (referint-se a aquelles on no hi ha va cap cos operatiu més), necessitem un mínim de 3 bombers voluntaris disponibles, si no s’aconsegueixen, el servei no es pot efectuar. No ens ho permeten les instruccions”, aclareix.

Aquest és un testimoni dels més de 300 bombers voluntaris que hi ha a tota Catalunya repartits entre els 26 parcs catalans de voluntaris. Una xifra que va augmentant mentre els parcs de funcionaris s’estanquen amb 8, arreu de tot el territori català.  

Comparteix

També t'interessarà