Més d'un centenar d'activitats en la 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca

REDACCIÓ
Publicat: 
25-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més d'un centenar d'activitats en la 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Torrebesses
  • Més d'un centenar d'activitats en la 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Torrebesses

Divulgació, aprenentatge i descoberta són els tres grans eixos d’activitats que aplega la Setmana de la Pedra Seca. El ventall de propostes és molt ampli i entre les 116 activitats inscrites per aquest 2022 hi ha exposicions, xerrades divulgatives, presentacions de llibres, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca i voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja d'entorn de barraques. A més, hi ha moltes propostes de descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de rutes i visites guiades, caminades, excursions o rutes combinades amb tastos de productes local. Algunes de les activitat ja han començat aquest mes de novembre però el gruix es farà entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022. Tot plegat, enfocat a mostrar la quantitat, qualitat i diversitat del patrimoni de pedra seca al territori.

Entre els entitats organitzadores hi ha administracions públiques, biblioteques, museus, associacions culturals, centres excursionistes, denominacions d'origen o entitats que treballen pel món rural i per la defensa del medi ambient. Destaquen especialment les associacions i grups de defensa del patrimoni que treballen en diferents punts del territori per mantenir les construccions de pedra seca i donar a conèixer aquesta tècnica.

La 3a Setmana de la Pedra Seca coincideix amb el 4t aniversari de la declaració d'aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, el pròxim 28 de novembre, i omplirà un cop més el mapa d’activitats al voltant de la pedra seca a Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana, la Catalunya Nord i Andorra. Tota la informació i el mapa poden consultar-se al web www.setmanapedraseca.cat.

La pedra seca a casa nostra

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. A casa nostra comptem amb un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines... Molts d'aquests elements estan protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé, situats dintre de parcs naturals o altres espais protegits.

Malgrat els seus valors ecològics, estètics, històrics i identitaris, aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció. Això coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània. La Setmana de la Pedra Seca neix amb la voluntat de protegir aquest patrimoni i prestigiar-lo. 

Comparteix

També t'interessarà