Racons on gaudir de la floració arreu de Ponent

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
05-03-2020
Actualitzat: 06-03-2020 17:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori

Durant els mesos de febrer i març  són molts els municipis que organitzen activitats, rutes o trobades amb l'objectiu de gaudir dels paisatges florits. Aquest esdeveniment s'ha convertit en els últims anys en un reclam turístic que serveix als diferents municipis per dinamitzar la seva economia i alhora traslladar la seva cultura agrícola i patrimoni als seus visitants.

D'aquesta manera, Aitona és una de les poblacions que apostava per compartir els seus paisatges, amb el projecte Fruiturisme, que consisteix en la difusió del món de la fruita dolça local (préssecs i nectarines) i posa en valor el patrimoni, el paisatge, la cultura de la fruita i els valors de l'agricultura de regadiu.

Aitona

Durant el mes de març ofereix la Ruta de la flor rosa del presseguer d'Aitona. Consisteix en una visita exclusiva als camps privats dels presseguers en flor per descobrir els colors rosats d'aquest espectacle natural, de la mà dels mateixos pagesos. S'hi pot acudir entre setmana (de dilluns a dijous) o els caps de setmana (de divendres a diumenge) a partir de les 10.00 h. A més de la ruta pels camps rosats, també s'hi proposa una passejada pel patrimoni cultural, històric i religiós, on un guia local et va explicant la seva història i curiositats. La Ruta de la flor rosa es pot fer a peu, amb bici, quad o globus.

Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori

La Caminada Popular d'Aitona, també és un clàssic ja amb nou edicions, organitzada per l'ajuntament del municipi, el Centre d'Iniciatives Solidàries Àngel Olaran i les associacions del poble. En aquesta es pot escollir entre tres rutes diferents, la curta de 9,5 quilòmetres, la mitjana de 17 quilòmetres i la llarga de 21 quilòmetres. Enguany se celebra el 8 de març amb inici a les 9.30 h.

Altres rutes que ofereixen  són la Ruta de Serra Brisa, pensada per enfilar-se pels turons que envolten el poble i poder gaudir de les vistes panoràmiques de l'entorn i la Ruta de l'arbre fruiter, que permet gaudir tot l'any de l'horta d'Aitona, on els protagonistes són els arbres de fruita i el Riu Segre. Ambdues són sense guia i es poden fer a peu o en bicicleta.

La Caminada Popular d'Aitona, també és un clàssic ja amb nou edicions, organitzada per l'ajuntament del municipi, el Centre d'Iniciatives Solidàries Àngel Olaran i les associacions del poble. En aquesta es pot escollir entre tres rutes diferents, la curta

Alcarràs

El municipi organitza l'Alcarràs Florit 2020, una activitat que es du a terme durant els dies 7 i 14 de març, per a sortir i gaudir de la floració dels arbres fruiters. Durant aquests dies es repetirà el programa següent: A les 9.30 h sortida des de la plaça del costat del Camp de Futbol amb autocar per anar a visitar el Pla de l'alzina, una alzina centenària, que s'ha convertit en un símbol de la vila. A les 10.00 h hi haurà un esmorzar i posterior explicació de l'evolució vegetativa de l'estat de floració dels arbres a càrrec dels tècnics del Departament Agronòmic de Fruits de Ponent. Més tard, a les 11.00 h es deixarà un espai per fer fotografies i passejar amb l'autocar per veure els diferents arbres florits. I per últim, a les 12.00 h es visitarà l'Agrobotiga de Fruits de Ponent, per fer un tast dels productes locals.

Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori

Els assistents a la jornada, podran participar en el 7è Concurs de fotografia a Instagram "Àlcarras Florit", que organitza la Regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament d'Alcarràs, amb possibilitats d'optar al primer i segon premi, de 150 i 80 euros respectivament.

Torres de Segre

Des de l'ermita de Carrassumada de Torres de Segre, situada sobre un turó de poc més de 200 metres, s'hi pot veure una gran panoràmica del Baix Segre pintat de color rosa, a més del riu i el verd dels arbres que el segueixen.

Seròs

A Seròs trobem el Montmaneu, el cim del Segrià de 495 metres d'altura. L'excursió a aquest espai natural de gran bellesa i fàcil accés té premi perquè permet contemplar el contrast entre el secà dels tossals i l'horta regada i florida de l'entorn.

Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Ermita Carrassumada de Torres de Segre
Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Cim Montmaneu de Seròs

Arbeca

A Arbeca les rutes comencen els dies 23 i 24 de febrer fins que s'acaba la floració als camps d'ametllers.

La primera de les rutes transcorre pel tram de carretera que du des d'Arbeca, fins a la Floresta, un recorregut de 4,3 km per on endinsar-se caminant pels terrenys d'ametllers, on si pot veure de prop la flor blanca i rosada de l'arbre.

La Floresta

També recomanem un tram secundari que es dirigeix cap a la Floresta, on els visitants podran trobar un camp d'ametllers amb unes vistes espectaculars, al costat de la casa de l'artista Edith Schaar.

Els Omellons

Una altra zona per visitar durant aquest mes és la situada a l'entrada dels Omellons o bé els camps de la zona de l'Albi, plens d'ametllers florits.

Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Ruta d'Arbeca
Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Ruta de la Floresta
Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori
Ruta dels Omellons

La Granadella

La Granadella aquest any va avançar la data de la jornada que preparen cada any per visitar els ametllers i les oliveres al 23 de febrer, a causa de l'anticipada floració dels arbres per les bones temperatures. La programació va constar d'un esmorzar entre els ametllers a base de productes locals, un posterior passeig guit entre els camps florits de la mà dels mateixos pagesos, una visita a una trencadora d'ametlles, un dinar al Centre de la Cultura de l'Oli, de la mà de Montse Freixa i per últim, un taller d'ametlles garapinyades.

Racons amb encant on gaudir de la floració arreu del territori

La Granja d'Escarp, ruta de la floració a l’Aiguabarreig

Com a municipi del Baix Segrià, també ofereix una experiència única per gaudir i comprendre aquest moment vital tan excepcional en el cicle de vida de la natura i els arbres fruiters. Aquests mesos, els paissatges es tenyeixen de colors fruit de la floració anual dels camps d'arbres fruiters, creant de manera màgica un inmens mosaic paissatgístic de colors. 

Podrem gaudir-ne amb la Ruta de la floració a l’Aiguabarreigpels camps de presseguers, albercoquers o pereres, per endinsar-nos en el món rural de les Terres de Lleida. De la mà dels nostres pagesos-guies i passejant entre dels arbres amb flor descobriràs aquest espectacle natural, i també coneixeràs el món de la pagesia i el cicle de vida de l'arbre fruite, i la història, patrimoni i trets característics d'aquesta part del ponent de Catalunya.

Soses

Ens desplacem al cor del Baix Segrià, a un petit poble de 1.700 habitants, també podrem apreciar les vistes panoràmiques dels camps florits i del riu Segre amb les rutes Soses en Flor. Acompanyats pels guies locals i els pagesos del municipi, aprendrem el cicle de la fruita, des que es planta un arbre fins que en collim els fruits, passant per la poda, l’aclarida, el control de plagues, l’adobat, etc.

Soses en flor
Soses en flor

Montoliu de Lleida, un pom de Blancor

El petit poble agrícola de Montoliu de Lleida ens ofereix la possibilitat de caminar entre camps de perers en flor, per la vora de canals i séquies, veritables camins de l’aigua. Amb la Ruta un pom de Blancor gaudirem d'una experiència diferent, un passeig guiat d’uns 3 kms per l'Horta de Montoliu, enmig de camps florits, amb poms de flors blanques que arriben fins on allarga la vista. Recorrerem els camins de l'aigua, que amb l'acció dels pagesos ha conformat un mosaic agrari particular.

També trobarem infraestructures industrials de finals del segle xix i començaments del xx, com ara les fumeres dels molins d’oli, que se situen a tocar de la séquia de Torres, séquia medieval que marca el límit dels regadius tradicionals.

Montoliu de Lleida

Altres recomanacions que es fan des de les Garrigues per gaudir d'un dia complet, és visitar abans o després dels camps d'ametllers la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca, construïda fa 2.800 anys, que és única al món ibèric català. I també visitar les Coves del Cogul, un dels jaciments més destacats d'art rupestre llevantí.

Comparteix

També t'interessarà