El sector ramader reclama una reforma legal per eliminar el cànon de l'aigua a les granges

SEGREcom
Publicat: 
22-01-2015
Actualitzat: 22-01-2015 10:02
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sector ramader reclama una reforma legal per eliminar el cànon de l'aigua a les granges

Representants del sector ramader van reclamar ahir a la Generalitat que elimini de la llei d'Aigües la previsió de cobrar el cànon de l'aigua a les granges, una mesura de la qual fins ara han estat exemptes al comptar amb una bonificació del 100%, però que per segon any consecutiu l'Agència Catalana de l'Aigua ha intentat cobrar a través de la llei d'acompanyament als pressupostos autonòmics. Tots els partits amb representació al Parlament van presentar esmenes al text legal per ajornar un any més la imposició del cànon de l'aigua a les granges amb l'única excepció d'ICV.

La Generalitat va confirmar la setmana passada la retirada d'aquesta mesura, una cosa que, segons el sector ramader, ha estat possible gràcies a la "unitat" dels seus representants. Ahir, portaveus dels sindicats Jarc i UP i les associacions Asaja, Anprogapor, Asoprovac i Fecoc es van felicitar per la retirada de la mesura i van anunciar que "demanarem que es treballi" a retirar l'apartat de la llei d'Aigües referit al cànon de l'aigua a les granges, en paraules del representant del sector ramader d'UP, Rossend Saltiveri. Juntament amb el seu homòleg al sindicat Jarc, Jaume Bernis, van explicar que l'Agència Catalana de l'Aigua "continua demanant" que es gravi el sector, però "és la segona vegada que ho parem", fet que han aconseguit després de negociar amb els diferents partits polítics.

El sector ramader considera que la Generalitat vol cobrar-los una taxa per una prestació de serveis que no reben.

D'aquesta manera, denuncien que els plans de gestió de les dejeccions ramaderes que estan obligats a presentar per justificar què fan amb els excedents de purins ja impliquen l'elaboració de projectes detallats que inclouen el cicle de l'aigua de les granges.

També van lamentar que el cànon implicaria un increment "injust" dels costos. Les organitzacions Jarc, Asaja, Fcac, Asoprovac, Fecoc, Porcat, Anprogapor, Fac i Facc havien presentat recentment un manifest en contra del cànon ramader.

Comparteix

També t'interessarà