ℹ️ Maig de 2020, l'inici de la desescalada

LLEIDACOM / Maria Lozano
Publicat: 
27-04-2021
Actualitzat: 16-05-2021 19:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Maig de 2020, l'inici de la desescalada

Fa un any, durant el mes de maig del 2020 vèiem com les restriccions per aturar la propagació de la covid-19 començaven a suavitzar-se progressivament després del mes més dur del confinament. Catalunya va iniciar la desescalada per fases i distingint les diferents regions sanitàries. A efectes d'aquest desconfinament, la demarcació de Lleida quedava diferenciada en dues: la regió sanitària de Lleida i la de l'Alt Pirineu i Aran.

El dia 2 de maig  va començar la fase 0, on en municipis de menys de cinc mil habitants podien sortir al carrer durant tot el dia. A les localitats amb més de 5.000 habitants, però, es van marcar diferents franges horàries segons l’edat. A la ciutat de Lleida, la gent va sortir en massa al carrer a fer esport, especialment a la canalització del riu Segre al seu pas per la capital del Segrià.

D'altra banda, les festes i celebracions d’estiu s’anaven cancel·lant. Només començar maig es van cancel·lar per primer cop les colònies per a nens amb càncer de l’associació de l’AECC, que s’havien de celebrar durant l’estiu. I es que els infants amb càncer són especialment sensibles a la COVID-19.

Mentrestant, Catalunya i Andorra començava a fer testos massius i donar mascaretes. Amb la desescalada, els restaurants podien tornar a obrir, tot i que al principi es reduïa a vendre menjar a domicili.

Pedro Sánchez prorrogava l’estat d’alarma altre cop, argumentant que era necessari perquè la pandèmia evolucionés favorablement a l’Estat Espanyol, tot i diferents queixes de la oposició. A mitjans de maig, una empresa lleidatana va celebrar online una cerimònia laica per acomiadar els morts per COVID-19, i ajudar així les famílies que havien perdut un familiar per la malaltia.

Dies més tard, Lleida i l’Alt Pirineu passaven a la fase 1, i desde LLEIDA.COM us resolíem els dubtes sobre que podíem fer i que no.

Cap a finals de maig, Sánchez demanava una última pròrroga de l’Estat d’Alarma, que va durar un mes  Al Segrià  els temporers començaven a arribar a Lleida i començaven a fer-los testos.

Cal destacar que les ERTO ja estaven a l’ordre del dia i només els micropobles escapaven a elles. La última setmana de maig, l’Alt Pirineu passava a la Fase 2 i Lleida es quedava a la 1

Comparteix

També t'interessarà