La Diputació de Lleida destina 900.000 € a ajudar els consells comarcals i la Paeria

ACN
Publicat: 
17-06-2020
Actualitzat: 17-06-2020 10:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Diputació de Lleida destina 900.000 € a ajudar els consells comarcals i la Paeria
    Peu de foto: 
    President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn

El ple de la Diputació de Lleida debatrà dijous el Pla econòmic plantejat pel govern per ajudar els consells comarcals, el Conselh General d'Aran i la Paeria de Lleida a finançar el servei de teleassistència i la prestació d'ajuts d'urgència, davant l'increment de despesa que han hagut d'assumir en l'atenció social de persones vulnerables amb la crisi sanitària. El Pla compta amb una dotació total de 900.000 euros. En el cas de la teleassistència, la Paeria rebrà 100.000 euros, mentre els 200.000 restants es repartiran en funció dels aparells de cada comarca. Els ajuts d'urgència social es distribuiran en base al número d'habitants de cada ens, tot i que el Conselh d'Aran en queda fora pel conveni que ja té amb Treball i Afers Socials.

El govern de la Diputació de Lleida portarà al Ple que se celebrarà dijous l'aprovació inicial el Pla econòmic per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d'urgència social dels consells comarcals i l'Ajuntament de Lleida, corresponent al 2020. El Pla està dotat amb 900.000 euros, procedents del superàvit de la institució del 2019, i pretén ajudar aquests ens locals a assumir l'increment de despesa en aquests àmbits generada per la covid-19.

Per als ajuts dels serveis socials bàsics de teleassistència, la diputació assigna 300.000 euros que es distribuiran entre els diferents ens locals en funció del número d'aparells de teleassistència facilitat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. L'Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació fixa de 100.000 euros, mentre els 200.000 euros restants es repartiran entre els consells i el Conselh General d'Aran.

Pel que fa als ajuts d'urgència social, s'assigna la quantia de 600.000 euros i es repartirà en base al número d'habitants de cada ens. En aquest sentit, els consells comarcals rebran en total 404.000 euros, mentre la Paeria la quantitat de 196.344 euros. En aquest cas, queda exclòs el Conselh Generau d'Aran, atès que per les seves característiques especials ja compta amb un contracte programa d'urgència social específic amb el Departament de Treball i Afers Socials i Famílies.

Els fons de prestació es concediran pel procediment de concessió directa amb concurrència. Un cop publicada al BOP l'aprovació definitiva del Pla, els ens beneficiaris disposaran de deu dies per formalitzar l'acceptació de la subvenció. Posteriorment, la Diputació de Lleida transferirà els ajuts assignats en cada cas en forma de bestreta. Els consells comarcals, el Conselh d'Aran i la Paeria tindran temps per justificar la despesa efectuada en aquests àmbits fins a la finalització del primer trimestre del 2021.

En concret, l'Ajuntament de Lleida percebrà en total a través d'aquest Pla econòmic 296.344 euros; el Consell Comarcal de l'Alt Urgell 42.279 euros; l'Alta Ribagorça 9.028 euros; la Cerdanya 8.803 euros; les Garrigues 48.470 euros; la Noguera 75.397 euros; el Pallars Jussà 31.317 euros; el Pallars Sobirà 14.462 euros; el Pla d'Urgell 76.740 euros; la Segarra 41.440 euros; el Segrià 158.470 euros; el Solsonès 35.601 euros; l'Urgell 54.414 euros i el Consell General d'Aran, la quantitat de 7.235 euros.

Conveni amb l'IRBLleida i el Servei Català de la Salut per fomentar la recerca hospitalària a Lleida

En el Ple d'aquest dijous també es portarà a provació l'aprovació el conveni amb l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i el Servei Català de la Salut per fomentar la recerca hospitalària a la demarcació, corresponent a l'anualitat 2019. La diputació lleidatana dona continuïtat així a la col·laboració que manté des de fa anys amb aquests dos organismes amb una aportació de 279.300 euros a càrrec del pressupost de la institució.

El conveni, amb vigència des de l'1 de juliol del 2019 i fins el 31 de desembre del 2020, estipula que aquesta col·laboració es farà mitjançant el desenvolupament del Programa Post-MIR 2019 i de Promoció de la Recerca en Salut. Aquest programa implica una convocatòria d'ajuts per part de l'IRBLleida per a la contractació durant un any de fins a deu nous professionals que hagin acabat el període de formació especialitzada (MIR, EIR, PIR o FIR) i estudiants predoctorals en ciències de la salut de la Universitat de Lleida (UdL). La Diputació aportarà 27.930,00 euros per cada investigador beneficiari de la convocatòria.

El Programa Post-MIR 2019 i de Promoció de la Recerca en Salut destina ajuts en tres àmbits. Per una banda, ajuts post-residència per a la incorporació de professionals que hagin acabat el període de formació especialitzada (MIR, EIR, PIR, FIR o LLIR), entre els anys 2017 i 2019 i desitgin desenvolupar un projecte de recerca en salut. També preveu ajuts post-residència per a recerca en model porcí. Es tracta d'ajuts específics per a la incorporació de professionals que, havent acabat dins dels anys 2017 a 2019 el període de formació especialitzada MIR en especialitats quirúrgiques, desitgin donar suport al desenvolupament de projectes en models experimentals del Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) de Torrelameu.

Finalment, el programa també incorpora ajuts per a la finalització de tesi doctoral destinats a estudiants de doctorat en ciències de la salut que estiguin esgotant una beca predoctoral concedida en concurrència competitiva, i que estiguin matriculats en el programa de doctorat en salut de la UdL.

Comparteix

També t'interessarà