Descobreix la ruta cicloturística de la Vall del Sió

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
14-04-2022
Actualitzat: 14-04-2022 18:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Descobreix la ruta cicloturística de la Vall del Sió
  Peu de foto: 
  Generalitat de Catalunya

Els dies assolellats i les temperatures primaverals s'obren pas en aquests dies, deixant enrere les gelades, el fred i els dies grisos. Amb l'arribada del bon temps, els amants de les excursions i l'activitat, anem en la cerca de nous Racons amb Encant per descobrir. Per aquest motiu, et proposem una ruta –inaugurada el dissabte 9 d'abril- que passa per 3 comarques diferents de Ponent; la Segarra, l'Urgell i la Noguera.

L'itinerari, que es pot realitzar a peu o amb bicicleta, compta amb un recorregut d'uns 74 quilòmetres en total, però tranquil/a, la ruta té diferents alternatives i distàncies, això és el millor de tot, per què tu mateix/a pots adaptar el recorregut a les teves preferències, i no és això una meravella? En aquest article hem volgut oferir-te nombrosos raconets amb encant agrupats en una sola ruta plena d'història, patrimoni cultural, naturalesa, arquitectura digna d'admirar i, per descomptat, llocs plens de vestigis que va deixar la Guerra Civil al seu pas per les terres ponentines.

Canal d'Urgell (Ruta de la Vall del Sió)
Canal d'Urgell (Ruta de la Vall del Sió)

A més de ser un recorregut flexible –en distància, format i horaris-, la ruta de la Vall del Sió et permetrà endinsar-te no només per la història dels 15 pobles diferents pels quals passa; Balaguer, la Sentiu de SióMontgaiPreixensAgramuntPuigverd d'AgramuntOssó de SióEls Plans de SióTorrefeta i FlorejacsTarrojaCervera, Les OlugesSant Guim de Freixenet i Estaràs, sinó també per sorpreses amagades en cadascun d'aquests indrets. Tot això, amb el Riu Sió com a fil conductor, el que resulta tot un atractiu turístic.

Desembocadura del Sió al Segre (Ruta la Vall del Sió)

No obstant això, no és l'única cosa que trobaràs, de seguida t'ho expliquem tot, perquè aquest nou projecte forma part de la Xarxa de Rutes Cicloturístiques de Catalunya. A més de començar i acabar en municipis que compten amb estació de tren – Balaguer i Sant Guim de Freixenet-, l'itinerari connecta en diferents punts amb la Ruta Intercatalunya, la qual enllaça aquest recorregut amb una xarxa d'itineraris cap a GironaBarcelona, els Pirineus i el Tren dels Llacs.

Pont de Ferro (Ruta de la Vall del Sió)
Peixera Puigverd d'Agramunt (Ruta de la Vall del Sió)

Però espera, que hi ha més, durant el recorregut t'acompanyarà el Riu Sió, un afluent del Riu Segre que també es coneix com a Ribera del Sió, la qual cosa fa d'aquest itinerari una ruta verda envoltada de tranquil·litat i proximitat al medi ambient. Llavors bé, si ets una d'aquestes persones que els encanta recarregar-se d'energia i deixar-se captivar pels paradisos naturals, aquesta sens dubte és una ruta feta a la teva mesura, o encara millor, un recorregut que pots fer a la teva mesura, com bé t'ho hem dit abans.

Búnquers, pous de tirador i nius de Metralladora (Ruta de la Vall del Sió)
Búnquers, pous de tirador i nius de Metralladora (Ruta de la Vall del Sió)

La ruta en trams

Balaguer - Preixens

El punt de partida d'aquest tram és en el municipi Balaguer, que com bé hem esmentat, compta amb una estació de tren per a fer la ruta molt més sostenible. Des d'aquí partirem cap al municipi de Preixens, el qual està prop d'Agramunt, i aquest últim es coneix com el punt mitjà de la ruta de la Vall del Sió. Durant el recorregut d'aquest tram, visitarem els municipis de La Sentiu de SióCubellsMontgai i Preixens. Llocs que compten amb molta història i arquitectura que val la pena conèixer.

Preixens – Ratera

Si planeges fer la ruta que inclogui aquest tram, enhorabona, ets dels meus, sempre a la cerca de més activitat, de fer exercici i endinsar-te en la naturalesa per a trobar calma i desconnexió. Aquest tram de la ruta es fa des de Preixens, fins a Ratera, passant pels pobles d'AgramuntPuigverd d'AgramuntOssió de SióEls Plans de SióTorrefeta i Florejacs, i Ratera. En aquest recorregut, a més de descobrir el valor afegit de la història, tindràs l'oportunitat de visitar la segona vila amb més importància de la comarca d'Urgell, Agramunt, que t'espera per a donar-te la benvinguda amb els seus famosos torrons. La població que lidera la Ribera del Sió, compta amb nombroses empreses que han dedicat tota una vida a la preparació de torrons i xocolates, així com una infinitat de productes i serveis agrícoles. Dona't un capritx i deixa't atrapar per les diferents receptes que tenen aquestes conegudes marques de torrons: Rebost Els VilarsTorrons VicensAlemanyTorrons Roig i Torrons Felix

Entre altres atractius, durant aquest tram, visitaràs Torrefeta i Florejacs, un municipi que conserva el seu nucli antic amb un estil medieval, d'aquesta manera fa al·lusió al seu nom, que és traducció ibera de "fortalesa de les flors". Així bé, a més de moure't i fer una mica d'esport, ens permetem el luxe de plantejar-te un viatge en el temps i endinsar-te en una època històrica.

Hauràs superat aquest segon tram de la ruta de la Vall del Sió una vegada hagis arribat a Ratera, el municipi que ens marca el límit de la segona part i, un dels llocs amb una de les llegendes més curioses que hagis escoltat mai. No siguis impacient, para esment que te l'expliquem. El poble de Ratera és una petita vila tancada i aquells temps, quan es tancaven les portes, totes les cases quedaven resguardades dins d'aquest cèrcol, totes menys una, la d'un capitost carlí anomenat Pere Sorribes i conegut com a Guerxo de Ratera. Qui va perdre un ull en una batalla i que definien com algú valent i tossut. Quan li van demanar que abandonés el seu càrrec de carlí, es va negar i va començar a ser molt autoritari i manaire, els companys, farts de la situació, van decidir matar-ho en el bosc de Senan, un municipi de la Conca de Barbera que limita amb els Garrigues. Des de llavors, es va bategar el municipi amb aquest curiós nom. I bé, és aquí on acabem el segon tram de l'itinerari.

Com pots veure, la ruta de la Vall del Sió, a més de ser una ruta totalment flexible, és un calaix de sorpreses que a més d'ensenyar-nos la història, l'arquitectura i meravellosos paisatges, ens permet conèixer curiositats en Racons amb Encant de les terres lleidatanes.

Ratera – Sant Guim de Freixenet

Si completes la teva ruta incloent aquest últim tram, no ens queda dubte del teu ritme i l'energia que tens. Aquest és l'últim tram de la ruta de la Vall de Sió, que va des de Ratera fins a Sant Guim de Freixenet, on en aquest últim punt trobaràs també una estació de tren. Els municipis pel que passa aquest tram són TarrojaCerveraLes OlugesSant Guim de Freixenet i Estaràs. Tot aquest recorregut el pots gaudir acompanyat de camps de diferents cultius, mentre passeges amb la Ribera del Sió al teu costat.

Durant aquesta ruta no sols faràs quilòmetres, sinó que t'endinsaràs en llocs magnífics i plens de màgia perquè veuràs indrets inoblidables i paisatges encantadors. Per això, no et perdis cap dels punts que la ruta ofereix, te'ls ensenyem. Però abans, bonus track d'algunes 'minirutes' que pots fer si t'has quedat amb ganes de més.

Patrimoni Natural

 • La Preixera de la Prenyanosa
 • Boscos de Concabella
 • Aiguamolls de la Serra de Queralt
 • Trinxeres de la Pleta i Mirador del Baix Sió
 • Peixera de Sedó
 • Peixera de Puigverd d'Agramunt

Patrimoni Cultural

Vestigis de la Guerra Civil

 • Búnquers, pous de tirador i nius de metralladora vora el Canal d'Urgell.
 • Trinxeres de la Pleta i mirador del Baix Sió.
 • Altres punts d'interès.
 1. Refugi antiaeri de Santa Maria d'Agramunt.
 2. Refugi de la Guerra Civil.
 3. Trinxeres del Tossal de les Forques.
 4. Trinxeres i nius de metralladores dels Tossals de Montgai.
 • Arquitectura Rural i Tecnologia.
 • Pletes de les Pallargues.
 • Canal d'Urgell.
 • Paisatge de regadiu.

És clar que no hem volgut oferir-te un sol Racó amb Encant de Ponent, sinó diverses opcions en un sol article on tu manes i tries què vols fer, quan i com. Així bé, esperem que gaudeixis de qualsevol que sigui el teu recorregut i, si ets un/a dels que li agraden els reptes, t'animem que agendes en el teu cronograma la ruta de la Vall del Sió, perquè et deixis atrapar i sorprendre pels múltiples espais que et faran desconnectar de la rutina. Encara que, abans d'acomiadar-nos, volem fer-te saber que si ets un/a valent i t'animes a fer la ruta, no deixis de compartir la teva experiència amb alguna fotografia o vídeo en les xarxes socials amb l'etiqueta #LLEIDACOMERS.

Camps de regadiu (Ruta de la Vall del Sió)
Comparteix

També t'interessarà