La fibra òptica de la Generalitat cobrirà el 83% de la població de la Segarra i el 74% de l'Urgell el 2021

REDACCIÓ
Publicat: 
25-11-2020
Actualitzat: 25-11-2020 18:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu
  • La fibra òptica de la Generalitat cobrirà el 83% de la població de la Segarra i el 74% de l'Urgell el 2021
  • La fibra òptica de la Generalitat cobrirà el 83% de la població de la Segarra i el 74% de l'Urgell el 2021

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dimecres el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la Segarra i l'Urgell, que consta de cinc trams (Agramunt-Guissona, Anglesola-Bellcaire d'Urgell, les Borges Blanques-Sant Martí de Maldà, Tàrrega-Verdú i Calonge de Segarra-Sanaüja). En concret, el Govern invertirà 1,5 milions d'euros a la Segarra per connectar sis municipis i nou nuclis de població, i 1,8 milions a l'Urgell per connectar nou municipis i cinc nuclis. Un cop finalitzades aquestes obres, el 83,4% de la població de la Segarra i el 74,5% de la població de l'Urgell quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat l'any vinent.

En el cas de la Segarra, el Govern invertirà 1.512.915 euros per estendre 24 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 31 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de sis municipis nous i nou nuclis. D'aquesta manera, aquesta comarca passa de tenir el municipi de Cervera connectat, a tenir-ne set amb la incorporació de Torà, Biosca, Sanaüja, Plans de Sió, Torrefeta i Florejacs, i Guissona. Els nuclis nous que quedaran connectats són Ratera, Mont-Roig, les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Concabella, Gra, Sant Martí de la Morana i la Morana.

Així, aquesta comarca passa de tenir 9.180 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.055 habitants nous. El Govern ja va invertir 1.200.000 d'euros a la Segarra, i amb aquest projecte, en total haurà invertit a la comarca 2.712.915 euros.

Pel que fa a l'Urgell, la comarca passarà de tenir 17.098 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.246 habitants nous. Amb una inversió de 1.820.898 euros, s'estendran 29,3 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 17 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de nou municipis nous i cinc nuclis.

D'aquesta manera, l'Urgell passa de tenir el municipi de Tàrrega connectat, a tenir-ne deu amb la incorporació d'Agramunt, Belianes, la Fuliola, Maldà, Ossó de Sió, Puigverd d'Agramunt, Tornabous, Verdú i Sant Martí de Riucorb. Els nuclis nous que quedaran connectats són el Tarrós, Boldú, Sant Martí de Maldà, Castellnou d'Ossó i Bellver d'Ossó. El Govern ja va invertir 700.000 euros a l'Urgell, i amb aquest projecte, haurà invertit en total a la comarca 2.520.898 euros.

Desplegament per trams de la Segarra i Urgell

Amb les obres del tram Agramunt-Guissona, s'invertiran 1.464.081 euros, que serviran per estendre 22,6 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar 14.074 habitants corresponents als municipis d'Agramunt, Puigverd d'Agramunt, Ossó de Sió, els Plans de Sió, Torrefeta i Florejacs, i Guissona. També quedaran connectats els nuclis de Ratera, Mont-Roig, les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Concabella, Gra, Sant Martí de la Morana, la Morana, Castellnou d'Ossó i Bellver d'Ossó.

Respecte al tram Anglesola-Bellcaire d’Urgell, s'invertiran 1.219.156 euros, que serviran per estendre 18,8 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 3.336 habitants dels municipis de la Fuliola, Tornabous i Bellcaire d'Urgell. Les obres d'aquest tram també connectaran els nuclis de Boldú i el Tarròs.

Pel que fa al tram les Borges Blanques-Sant Martí de Maldà, 3.535 habitants disposaran d'accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat el 2021. Amb una inversió de 414.788 euros, es desplegaran 14,2 quilòmetres nous de fibra òptica, que connectaran els municipis de Belianes, Maldà, Sant Martí de Riucorb i Arbeca, i el nucli de Sant Martí de Maldà.

En relació amb el tram Tàrrega-Verdú, s'estendran 4,7 quilòmetres nous de fibra òptica, amb una inversió de 304.732 euros, que servirà per connectar el municipi de Verdú i els seus 919 habitants. Finalment, amb les obres del tram Calonge de Segarra-Sanaüja, s'invertiran 1.561.750 euros, que permetran estendre 24,1 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 1.962 habitants dels municipis de Sanaüja, Biosca, Torà i Castellfollit de Riubregós.

Impuls al desplegament de la fibra òptica

El conseller Puigneró ha explicat que la Generalitat està fent un esforç "molt important" per portar la connectivitat digital arreu del país. "La xarxa de fibra òptica és avui dia un dels grans antídots contra el despoblament, una infraestructura que permet fixar la població al territori i quedar-se al territori a treballar", ha dit. Per això, ha assenyalat que el Govern està accelerant els plans de desplegament i en el cas d'aquestes dues comarques es fa "una inversió com no s'havia fet mai per arribar al 2021 a percentatges molt alts de població".

Les obres, previstes per al 2021 s'inclouen en l'acord de Govern del 4 d'agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori. Cal recordar que l'acord de Govern preveu un increment de 57 milions d'euros més d'inversió, que se sumen als 13,5 ja executats per connectar les capitals de comarca.

D'aquesta manera, el Govern haurà destinat fins al 2021 un total de 70 milions d'euros en l'extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l'objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que "garantiran la connectivitat, l'equilibri territorial i la cohesió social a tot el país", ha dit Puigneró.

El projecte del Govern d'articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància ha demostrat la seva efectivitat per fomentar el desplegament de xarxes finalistes per part dels operadors. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d'operadors privats.

Comparteix

També t'interessarà