El Govern posarà sobre la taula el projecte de la Diputació de crear cinc nous accessos a l'AP-2

REDACCIÓ
Publicat: 
11-02-2022
Actualitzat: 11-02-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Govern posarà sobre la taula el projecte de la Diputació de crear cinc nous accessos a l'AP-2

El Govern de la Generalitat de Catalunya incorporarà el projecte redactat pels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida per crear cinc nous accessos a l’AP-2 a les comarques del Segrià i les Garrigues al llistat de temes que posarà sobre la taula en la propera reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que se celebrarà el proper 18 de febrer. Així ho ha anunciat el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Bernat Costas, després de rebre les explicacions sobre el projecte de part del president de la Diputació, Joan Talarn, en la reunió que han mantingut aquest dijous a la mateixa Diputació de Lleida. Talarn ha estat acompanyat dels vicepresidents Jordi Latorre i Ferran Accensi i del diputat de l’àrea de Serveis Tècnics, Marc Baró. Bernat Costas ha estat acompanyat del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i la directora dels Serveis Territorials de Polítiques Digitals i Territori a Lleida, Maria Dolors Tella.

Talarn ha recordat que la proposta que es va presentar el passat mes de setembre i que s’ha fet arribat tant al Govern de la Generalitat com al de l’Estat, suposaria obrir quatre nous accessos i modificar-ne un a l’actual traçat de l’AP-2, la via de trànsit rodat d’alta capacitat que des de l’1 de setembre de 2021 va passar a ser gratuïta. D’aquesta manera es milloraria i es facilitaria la connexió directa a 24 municipis del Segrià i les Garrigues dels 49 de l’àrea d’influència de l’autopista. Aprofitant les vies principals que són creuades per l’AP2, amb aquesta proposta els municipis, que sumen un cens de població de més de 182.000 habitants, disposaran d’una via d’accés a l’autopista més directa i propera, passant de les cinc actuals a nou. Els nous punts d’accés que es proposen són a Seròs, Sudanell, Artesa de Lleida i Castelldans, i es formula una readaptació a l’actual enllaç de Soses, amb un pressupost estimat global d’uns 12 milions d’euros.

Talarn ha fixat el projecte dins les línies transversals en les quals treballa la Diputació per ajudar a fixar població als municipis, ja que disposar d’un accés directe a una via gratuïta d’alta capacitat atorga facilitats de moviment als habitants i pot obrir nous escenaris per al desenvolupament econòmic, turístic, agroalimentari i industrial d’aquestes zones del Segrià i les Garrigues. Igualment ha posat de manifest que la proximitat que es planteja entre els accessos a l’autopista i els municipis incidirà també en un estalvi de temps en els trajectes i la consegüent reducció d’emissions de gasos al medi ambient, en la recerca d’una nova mobilitat més sostenible al territori.

El president de la Diputació, que properament presentarà el projecte al Parlament de Catalunya, ha destacat que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana també ha mostrat interès en aprofundir en la proposta.

Bernat Solé ha explicat que “la proposta que es planteja permetrà generar oportunitat en aquestes zones, de les més despoblades de la vegueria. D’altra banda, es tracta d’un projecte que respon als criteris de sostenibilitat perquè la inversió que cal fer no passa per fer grans infraestructures”. Ha afegit que la presència del director general respon a la necessitat de traslladar-li el projecte “perquè pugui ser presentat a la propera reunió bilateral de la propera setmana”.

Per la seva banda, Bernat Costas, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, ha destacat que “una de les funcions de la comissió bilateral és traslladar totes les demandes i les necessitats que té el territori i que l’Estat ha de complir i volem que compleixi. En aquest sentit, la demanda del traspàs de l’AP2 sencera i també de l’AP7 són demandes històriques, però no per continuar pressionant d’aquest trasllat sencer de les dos autopistes en territori català, no deixarem d’estar al costat del territori i de les seves institucions, i en aquest cas de la Diputació de Lleida que fa un plantejament d’enfortiment del teixit territorial, de la connectivitat dels municipis i d’impuls econòmic en un projecte de sentit comú amb el qual difícilment l’Estat s’hi podrà posar d’esquena”.

En l’actualitat, els cinc accessos de l’AP-2 al llarg dels 59 quilòmetres de recorregut a les comarques del Segrià i les Garrigues (Fraga, Soses, Albatàrrec, les Borges Blanques i l’Albi) connecten amb 49 municipis, amb una distància mitjana de 12 quilometres entre enllaços. L’A-2 disposa de 24 accessos en els 64 quilòmetres entre Tàrrega i Seròs, amb una distància mitjana de menys de 3 quilòmetres per enllaç. Igualment, l’AP-7 entre Barcelona i Girona té una sortida cada 5 quilòmetres de mitjana, i a Girona cada 7 quilòmetres, segons un estudi de la Cambra de Comerç i la Diputació de Girona. Equiparar aquestes ràtios de capil·laritat d’una via d’alta capacitat amb els municipis del territori és una altra de les conseqüències de la proposta de la Diputació.

Segons la proposta dissenyada per la Diputació de Lleida, als cinc accessos actuals de l’AP-2 s’hi podrien sumar quatre de nous a Fraga/Seròs, Sudanell, Artesa de Lleida i Castelldans. Aquests nous accessos es preveuen aprofitant els passos existents que creuen l’autopista i quedaria pendent de completar la construcció del pertinent nus viari en forma de diamant:

  • L’accés de Fraga/Seròs, a 3 quilòmetres de l’actual de Fraga, enllaçaria amb la carretera de l’Estat A-242 i la de la Generalitat C-45 amb connexió més directa als municipis d’Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Massalcoreig, Maials i Seròs.
  • L’accés de Sudanell enllaçaria amb la carretera de la Diputació C-230a amb connexió directa als municipis de Sarroca de Lleida, Sudanell i Sunyer, i es podria millorar l’accés directe a Torres de Segre.
  • L’accés d’Artesa de Lleida enllaçaria amb la carretera de la Diputació LV-7021 amb connexió directa als municipis d’Artesa de Lleida, Aspa, el Cogul, Puigverd de Lleida, el Soleràs i els Torms.
  • L’accés de Castelldans enllaçaria amb la carretera de la Generalitat LV-7023 amb connexió directa als municipis de l’Albagés, Castelldans, Juncosa, Juneda i Torregrossa.
  • Finalment, es proposa una adaptació de l’accés actual de Soses per tal d’enllaçar amb les carreteres de la Generalitat LP7041, LP7043 i NII amb connexió directa a Soses, Aitona, Torres de Segre i Alcarràs.

Un altre dels beneficis per al territori de la proposta de la Diputació és la possibilitat de completar la mobilitat a la corona viària sud d’àmbit intercomarcal de la ciutat de Lleida, entre Seròs i Mollerussa, formada pels trams viaris que discorren per les comarques del Baix Segrià i les Garrigues, la C-45, la C-12, l’eix transversal des de la C-12 a Llardecans fins a la C-233 a Castelldans (pendent d’executar) i per la C-233 des de Castelldans fins a les Borges Blanques i Mollerussa.

Comparteix

També t'interessarà